24 Aralık 2014 Çarşamba

kekemeliğin şiddeti değişkendir.

 Kekemeliğin şiddeti oldukça değişkendir.
Bazı kekemeler kimi durumlarda tek bir sözcüğü bile söyleyemez. Diğer taraftan, kimi kişilerde kekemelik, nadiren ortaya çıkan bir sorundur. Ancak, dinleyene hafif görünen bir zorluk, kekeleyen kişi tarafından farklı algılanabilmektedir. Ayrıca, akıcı konuşabilen kekemelerin de konuşmalarıyla ilgili bazı endişeleri olabilir. Bu kişiler, konuştukça, sürekli kekeleyeceklerinin korkulu bekleyişi içindedirler. Bazen başkalarınca fark edilmeden geçen kısa duraklamalar, onlar için utanç veren başarısızlıklardır. Bu kişiler, zamanla dışarıdan görülen belirtilerini giderebilseler de, kekemelikle ilgili içsel deneyimlerini ve korkularını gidermeleri güç olur.
Kekemelik şiddetini belirlemek, çoğu araştırmada karşılaşılan bir güçlük olarak belirtilmekte ve bu sorun özellikle tedavi etkinliğinin değerlendirildiği çalışmalarda gündeme gelmektedir .
Kekemelikle ilgili araştırmalarda, araştırmacılar tarafından kabul gören iki ölçek olduğu görülmektedir.
Bunlardan biri 1972'de Riley tarafından geliştirilen ve kekeme kişiden alınan örnek konuşma veya okuma kaydının değerlendirilerek belli bir puanın verildiği Kekemelik Şiddeti Aracı'dır (Stuttering Severity Instrument) .
Diğeri ise lowa Kekemelik Şiddetini Değerlendirme Ölçeği'dir (lowa Scale for Rating Severity of Stuttering).
Iowa ölçeğinde, kekeme kişiden alınan konuşma kaydı belli ölçütler çerçevesinde değerlendirilerek, kişiye kekeleme şiddetine göre 0 ile 7 arasında bir puan verilmektedir. Iowa ölçeğinde, kekemelik yüzdesi (kelimelerin yüzde kaçında kekelendiği), duraklamaların süresi ve konuşmaya eşlik eden hareketlerin, gerilimin olup olmadığı değerlendirme ölçütleri olarak ele alınmıştır.
Johnson ve Darley'nin (1963) Iowa Değerlendirme Ölçeği için oluşturdukları kekemelik şiddetine ilişkin yedi kategori aşağıda kısaca betimlenmiştir.
0 Kekemelik yok
1 Çok Hafif Kekemelik:
Kelimelerin %1'inden azında kekeleme, 2 Hafif Kekemelik: Kelimelerin % 1-2'sinde kekeleme,
3 Hafif-Orta Kekemelik: Kelimelerin % 2-5'inde kekeleme,
4 Orta Derece Kekemelik: Kelimelerin % 5-8'inde kekeleme,
5 Orta-Şiddetli Kekemelik: Kelimelerin % 8-12'sinde kekeleme,
6 Şiddetli Kekemelik: Kelimelerin % 12-25'inde kekeleme,
7 Çok Şiddetli Kekemelik kelimelerin % 25'inden çoğunda kekeleme



alfapsikoloji.com  0216 550 94 95   0 535 731 03 92     0 532 650 56 41

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder